Purice

 • Experții estimează că 50% dintre toate problemele pielii tratate de medicii veterinari sunt cauzate de purici.
 • Hipersensibilitatea la saliva de purici poate conduce la inflamații alergice ale pielii, fiind cea mai des descrisă reacție alergică la câini și pisici.
 • Puricii pot transmite microorganisme periculoase care cauzează diferite boli, precum ciuma la om și boala zgârieturilor feline. La câini și pisici, viermii se transmit cel mai frecvent.
 • Puricii adulți reprezintă doar 5% din populația de purici. Nucleul principal al problemei, până la 95% dintre toți puricii, este ascuns în spațiile domestice sub formă de ouă, larve și pupe.
 • Puricii pot afecta și oamenii.
 • Pentru tratamentul și protecția împotriva puricilor la câini și pisici, Fypryst Combo este un medicament potrivit care distruge, pe lângă puricii adulți, și formele de dezvoltare ouă, larve și pupe.
Ciclul de dezvoltare a puricilor
Ciclul de dezvoltare a puricilor

Cum recunoaștem o infestație?

Primul semn de infestație

Primul semn că un animal poate fi infestat cu purici este de obicei mâncărimea. La animalele care nu sunt foarte sensibile la mușcăturile de purici, apare doar ocazional, astfel încât infestația poate fi trecută cu vederea rapid, iar puricii pot fi detectați numai atunci când au ajuns în faza adultă.

Putem vedea purici adulți?

Puricii adulți sunt insecte foarte mici de culoare maro închis. Deși sunt vizibile cu ochiul liber, ele sunt în mare parte invizibile sub păr, deoarece sunt în continuă mișcare. Se găsesc cel mai adesea la rădăcina cozii, între omoplați și în zona inghinală.

Care este cel mai simplu mod de a detecta o infestație?

Cea mai fiabilă metodă este să pieptănăm blana cu un pieptene de purici, deoarece așa găsim excremente ale acestora care arată ca niște puncte negre minuscule. De asemenea, pot fi observate la o inspecție atentă a blănii animalului. Când le așezăm pe o suprafață de bumbac umedă sau un prosop, împrejurimile lor devin roșii. Acest lucru le separă de particulele de sol și de alte impurități care pot fi găsite printre păr.


Cum vindecăm o infestație?

Trebuie să abordăm problema în mod holistic – atât pe animalele purtătoare de purici adulți, cât și mediul unde trăiesc, acolo unde există multe forme de dezvoltare a puricilor, principala sursă de probleme. În același timp, trebuie să eliminăm și paraziții interni, deoarece puricii sunt principalii vectori ai teniei din specia Dipylidium caninum. Pentru a elimina în mod eficient acest parazit, folosim Dehinel la pisici, Dehinel Plus sau tableta aromată Dehinel Plus Flavour la câinii.

Controlul puricilor adulți

Pentru suprimarea cu succes, este important să aplicați corect produsul, să existe intervale adecvate între aplicații și tratamentul să se desfășoare pe o lungime de timp adecvată.

1. Aplicarea medicamentului sub formă de picături de piele

 • Tratăm toate animalele domestice. Pentru pui și pisici cu vârsta de peste 2 zile, utilizați un spray care conține fipronil și este prescris de un medic veterinar.
 • Alegeți concentrația medicamentului care corespunde tipului de animal și greutății sale corporale.
 • Folosiți o pipetă pentru fiecare animal.
 • Medicamentul se aplică seara.
 • Îndepărtați părul pe linia mediană dintre spete și aplicați medicamentul direct pe pielea uscată.
 • Nu atingeți animalul după aplicare. Dacă există mai multe animale în gospodărie –nu le lăsăm să se atingă / lingă unul pe celălalt.
 • Animalele nu trebuie spălate timp de 2 zile înainte de aplicare și timp de 2 zile după aplicare.

2. Intervalele între aplicațiile medicamentului sub formă de picături de piele

Medicamentul se aplică timp de 4 săptămâni. Se recomandă protecție pe tot parcursul anului împotriva puricilor.

3. Durata tratamentului

Dacă instrucțiunile privind aplicarea și intervalele dintre aplicații sunt respectate cu strictețe, tratamentul durează cel puțin 3 luni, iar în cazul unei infestații severe poate fi prelungit la 6 luni. Tratamentul este solicitant și lung, deoarece trebuie să distrugem toți puricii adulți care se dezvoltă treptat din ouăle pe care puricii le-au eclozat înainte de a începe tratamentul.

Suprimarea formelor de dezvoltare a puricilor

 1. Folosiți un medicament cu un regulator de creștere care acționează și asupra formelor de dezvoltare ale puricilor (de exemplu, S-metopren în Fypryst Combo).
 2. Aspirați temeinic toate suprafețele podelei, covoarelor, mobilierului și mașinii timp de cel puțin 2 zile la rând. Aruncați sacul aspiratorului cât mai curând posibil, deoarece ciclul de dezvoltare a puricilor continuă în el.
 3. Dacă este posibil, suprafețele sunt apoi dezinfectate cu un insecticid adecvat.
 4. Toate saltelele pentru animale sunt spălate într-o mașină de spălat la 60°C.

Niciun medicament de pe piață nu are un efect imediat. Medicamentele care conțin fipronil durează aproximativ 12 până la 18 ore să se absoarbă în piele și să înceapă să funcționeze corespunzător.


Cum prevenim infestația?

 1. Puricii sunt o problemă constantă, deci trebuie să prevenim infestația pe tot parcursul anului.
 2. Prevenirea este necesară și animalelor care trăiesc doar într-un apartament sau casă.
 3. Folosiți medicamentul sub forma unei aplicații cutanate care acționează prin contact (moartea parazitului provocat de contactul cu pielea sau părul animalului tratat) și nu trece în corp și nu afectează animalul. Astfel de medicamente sunt Fypryst Combo pentru câini și pisici și Ataxxa pentru câini.