Căpușe

  • Căpușele devin active atunci când temperatura din timpul zilei depășește 5°C. Pot supraviețui sub o pătură de zăpadă mai groasă, chiar dacă temperaturile sunt sub îngheț.
  • Transmit boli care pot avea consecințe durabile, iar în cazul infestațiilor severe, animalele devin anemice. După gradul de impact negativ asupra sănătății umane și animale, acestea sunt depășite doar de țânțari.
  • De asemenea, ele contaminează gazdele de pe verdeața și din grădinile orașului.
  • Greutatea corporală a unei femele căpușă care suge sânge poate fi crescută de la 80 la 120 de ori și poate fi hrănită de o gazdă timp de 10 până la 14 zile.
  • Pentru a preveni infestația cu căpușe la câini există medicamente adecvate, precum Ataxxa și Fypryst Combo, iar la pisici Fypryst Combo.

Ciclul de dezvoltare a căpușelor

Ce căpușe sunt periculoase și unde se găsesc cel mai frecvent pe corp?

Oamenii și animalele domestice sunt amenințate de aceeași specie de căpușe.

Cele mai frecvente în Europa sunt:

  • căpușa forestieră (Ixodes ricinus),
  • căpușa ornamentată nordică (Dermacentor reticulatus),
  • căpușă canină (Rhipicephalus sanguineus).

Pot fi aspirate pe diferite părți ale corpului, dar cel mai adesea se fixează în locuri slab păroase, acolo unde pielea este mai subțire (pe bot, urechi, sub axile, între degete, în zona inghinală și în jurul feselor).


Cum ne ocupăm de mușcăturile de căpușe?

Animalul este examinat cu atenție după fiecare plimbare. La câinii cu păr gros, folosim o perie. Căpușele găsite sunt îndepărtate imediat, deoarece probabilitatea de a transmite infecția către gazdă crește dacă sunt fixate mai mult. Acestea trebuie fixate pe animal cel puțin 24 de ore pentru ca infecția să apară.

Cum se elimină corect o căpușă?

  1. Căpușa este îndepărtată cu o pensetă îngustă (sau o pensetă specială pentru îndepărtarea căpușelor).
  2. Prindeți căpușa de cap, cât mai aproape de locul în care a străpuns pielea. Aveți grijă să nu o prindeți de corp. Nu ar trebui să strângem prea tare.
  3. Trageți încet și uniform dintr-o singură mișcare.
  4. După ce am extras, o punem într-un recipient cu alcool.
  5. Dezinfectați locul mușcăturii cu alcool.
  6. Dezinfectați penseta cu alcool.
  7. Spălați-vă bine pe mâini.

Important!

Nu trebuie utilizat alcool sau ulei pe piele în timp ce căpușa este încă fixată, deoarece acest lucru poate determina trecerea mai rapidă a organismelor periculoase în sângele gazdei.


Cum prevenim mușcăturile de căpușe?

  • Nu există niciun medicament care să ofere protecție 100%. Prin urmare, este important să verificați animalul după fiecare plimbare și să îndepărtați imediat căpușele.
  • Din martie până în noiembrie aplicăm în mod regulat, timp de 4 săptămâni, protecție împotriva căpușelor.
  • Produsele care conțin permetrină sunt foarte eficiente, deoarece efectul său respingator asupra căpușelor, țânțarilor și altor insecte este dovedit clinic. (1, 2, 3) Este, de asemenea, conținut în Ataxxa sub formă de picături de piele. Medicamentul este potrivit în special pentru câinii care petrec mult timp în natură și, prin urmare, sunt mai expuși.
  • Pentru pisici, Fypryst Combo este o alegere excelentă, care, asemănător cu Ataxxa, are un efect de contact (moartea unei căpușe este determinată de contactul cu animalul tratat) și astfel reduce probabilitatea de transmitere a bolii.

Referințe:
1. McMahon C, Kröber T, Guerin PM. In vitro assays for repellents and deterrents for ticks: differing effects of products when tested with attractant or arrested stimuli. Med Vet Entomol 2003; 17: 370–8.
2. Romi R, Peragallo M, Sarnicola G et al. Impregnation of uniforms with permethrin as a mean of protection of working personnel exposed to contact with hematophagous arthropods. Annals of Hygiene: Preventive Medicine and Community 1977; 9 (4): 313–9.
3. Institute of Medicine. Gulf War and Health: Vol. 2. Insecticides and solvents. Washington, DC: National Academies Press, 2003; 57–63.