Animalele de companie, noul coronavirus și alte afecțiuni

Coexistența cu animalele are un efect pozitiv asupra stării noastre de bine, chiar și în timpul epidemiei de coronavirus. Este perfect normal să ne întrebăm dacă animalele ne pot infecta cu el. În prezent, nu există astfel de dovezi. Cu toate acestea, au fost descrise câteva cazuri în care oamenii au infectat animale din cauza coexistenței strânse.

Comisia de experți a Facultății de Medicină Veterinară recomandă să acordăm mai multă atenție curățeniei animalelor de companie.

  • Spălați labele câinilor după plimbare, de preferință cu săpun obișnuit.
  • Plimbările ar trebui să fie mai scurte.
  • Pisicile trebuie ținute acasă și nu lăsate nesupravegheate.
  • Evitați contactul strâns cu animalele de companie (dormiți în același pat, stați pe canapea etc.).

De asemenea, trebuie să fim atenți să nu ne infectăm animalele.

  • Dacă trecem printr-o infecție respiratorie acută, lăsăm îngrijirea animalelor unei persoane sănătoase din gospodărie și limităm contactul cu acestea (de exemplu, mângâierea, îmbrățișarea, împărțirea mâncării cu animalul).
  • Dacă trăim singuri și suntem infectați, trebuie să purtăm o mască și să ne spălăm și să ne dezinfectăm mâinile înainte și după contactul cu animalele.

De asemenea, ne ocupăm de dezinfectarea regulată a împrejurimilor, a jucăriilor și a echipamentelor (recipiente cu alimente și apă) cu care animalele intră în contact. Pentru dezinfectarea diferitelor tipuri de suprafețe și materiale, putem folosi o soluție de 1% Ecocid® S, care distruge virușii, bacteriile și ciupercile în 15 minute.

Lăsați soluția preparată 1% pe suprafețe timp de 15 minute, apoi clătiți-le cu apă potabilă. Produsul este sigur dacă este utilizat în conformitate cu instrucțiunile de utilizare.

Pentru o demonstrație practică a instrucțiunilor de utilizare, faceți clic pe imaginea Ecocid S.

Ecocid S

Un pericol mai mare decât noul coronavirus, îl reprezintă paraziții pentru animale de companie, care devin activi la temperaturi ridicate. Căpușele transmit agenți patogeni ai bolilor periculoase (cele mai frecvente sunt borrelioza, anaplasmoza și ehrlichioza), care pot lăsa consecințe durabile. Cel mai frecvent tip de căpușă în România este Ixodes Ricinus , o căpușă forestieră care atacă atât animalele, cât și oamenii. O căpușă poate fi transmisă și de la animale la oameni. Prin urmare, este important ca proprietarul animalului de companie să verifice și să îndepărteze căpușele imediat după fiecare plimbare.

În primăvară crește foarte mult și activitatea puricilor, ceea ce, potrivit experților, provoacă mai mult de jumătate din problemele pielii la animalele de companie. Controlul lor este dificil, deoarece puricii adulți care trăiesc pe animale reprezintă doar 5% din populația de purici. Până la 95% dintre purici se ascund în zonele domestice sub formă de ouă, larve și pupe. Puricii provoacă o reacție alergică prin mușcătura lor, pe lângă transmiterea microorganismelor periculoase (cum ar fi bacteria care provoacă boala zgârieturilor pisicilor) și tenia, care infestează câinii și pisicile și poate fi transmisă și oamenilor. Prin urmare, paraziții intestinali trebuie eliminați întotdeauna la controlul puricilor.

Căpușele și puricii pot fi respinse eficient cu Fypryst® Combo și Ataxxa®, în timp ce Dehinel® pentru pisici și Dehinel® Plus pentru câini pot fi utilizate pentru protecție regulată împotriva paraziților interni. Antiparazitarul Krka pentru câini și pisici sub formă de tablete gustoase, care are un efect impotriva viermelui cardiac, este disponibil cabinetele veterinare.

Atenție: utilizați biocide în siguranță. Citiți întotdeauna eticheta și informațiile despre produs înainte de utilizare.

Înainte de utilizare, citiți cu atenție instrucțiunile! Discutați cu medicul veterinar sau farmacistul despre riscuri și efecte secundare.